RIGHT NOW!

Funderar på att köra seriöst med bloggen.
Skaffa en snygg header, ordna tävlingar?
Vad tycker ni? Det är ni som avgör lixom :)

Anton, Eddie, Romeo och .. Lillemannen i magen ? (:

Vad ska ni göra på valborg?
På tal om ärftligheten som jag nämnde innan..
Så har jag 3 småbrossor.. en fjärde på G också.. ^^
Men jag har inga riktiga helsyskon.
Min mamma och pappa har bara mig ihop.
Så risken för att mina syskon får psoriasis,
är inte lika stor, eftersom de har annan mamma/pappa än jag.
Det var bara det. Min 2 andra bröder har jag ännu inte hängt ut :P
Om man nu ska säga så. De är blonda, och små, och söta :)
Romeo däremot, som ni ser, är liten, söt men mörkhårig. (:
Gemensamt är att de alla är charmörer ^^
Det vackraste jag vet, Är att se dig när du sover.. (: <3
Min lillebror är söt, fattar inte hur man kan sova såhär dock..

Ärftilgheten!

Åh, vilken bra blogg!

Även jag har psoriasis. I hårbotten, i öronen, utanpå öronen, i ögronbrynen, på halsen och lite varstans på hela kroppen. Jag har haft detta i fleraflera år, och har fått det av min mamma och pappa, som båda har psoriasis. Så det var nästan självklart att jag skulle få det med.

Jag tycker det är superjobbigt fortfarande, men jag skäms inte längre. Det bara är vad det är.

Fick en helt underbar kommentar innan :)
Tänkte iallafall säga ett & annat om ärftligheten med psoriasis.
Vi håller även på med genetik i skolan.
Ska göra lite research på ärftligheten..
Men såhär säger forskningen om ärftligheten:

"Vi vet att psoriasis är en ärftlig sjukdom, men det är bara en dryg tredjedel av de som har psoriasis som vet att det finns i släkten.
Tidigare trodde vi att man behövde ett anlag från sin mor och ett från sin far för att kunna utveckla psoriasis, men det kan nog räcka med endast ett anlag, enligt nyare forskning.
Antingen har Din mor eller far anlag för psoriasis eller så har båda det. Det finns idag inga prover man kan ta för att se om man har anlag eller inte, men i forskningssammanhang har man börjat leta efter psoriasisgener med hjälp av blodprov. Om 2 personer som får barn har psoriasisanlag i enkel uppsättning får 1 av 4 barn psoriasisgenen i dubbel uppsättning, 2 får den i enkel uppsättning och blir bärare och 1 ärver inget anlag alls. Har en förälder psoriasis ökar risken. MEN även om bägge föräldrar har psoriasis behöver inte alla barn få sjukdomen. Föräldrarna måste ha likadant psoriasisanlag för att "dubbel uppsättning" ska ge sjukdomen."

Lite svåra ord. men dubbel uppsättning = att barnet antagligen får psoriasis. Enkel uppsättning = att barnen blir bärare d.v.s att de har anlagen men de får inte sjukdommen, och den sista ungen ärver inga anlag alls vilket innebär att den är helt fri från psoriasis, om denne skaffar barn med en utan psoriasis så behöver de inte få barn med psoriasis. de 3 andra kan däremot få barn med psoriasis. :)

Kram Amanda! :)

..


Glömde ju skriva om STHLM!

Glömde ju skriva om STHLM, vi körde iallafall nått roligt spel på cybertown, käkade god mat, bodde på globen hotell, En del hade turen att träffa kändisar som Sarah dawn finer och måns zelmerlöv, Sen typ gick vi på bio, Clash of the titans i 3D, Den var skitbra ! :) Blev såklart bjudna på godiset till den filmen ^^ Det har varit en helt otrolig upplevelse iallafall. Men bäst av allt var nog iallafall frukostbuffén på morgonen på hotellet. Muummmss ! :D
Det var väldigt kortfattat om det , hade också föreläsningar m.m på dagarna samt shopping :D Saknade dock alla sköna kompisar.. Så grymt lamt de var utan er ändå.. Det var ju kul, men kunde blivit roligare (: Oscar, Kevin, Paula & Sofie samt, nykomlingen Marcus hade gjort det fett nice (: Menmen :)  Har lärt mig en hel del iallafall,
Nu ska jag packa! Imorgon bär det av till Vimmerby! ;D Det är ju valborg ! Vilket betyder FEST ! :) Nu ska jag inte säga för mycket ifall mina kära päron råkar läsa detta ^^
Men ta hand om er !
:D

Mitt liv med psoriasis.

Fick frågan hur det varit för mig när jag fick psoriasis, när jag fick det o.s.v Har faktist inte skrivit om det på bloggen ännu, slog det mig då plötsligt.. Här kommer lite av mitt liv med psoriasis.. :)
Jag fick psoriasis när jag var ca 10 år tror jag. Det började med en liten fläck i hårbotten. Inget sjukhus ville ta emot mig de påstod att det inte var farligt ( vilket det inte var ) , och att de skulle gå att lösa enkelt. Jag fick följande svar på mina fläckar: Torr hårbotten, skorv och mjäll. Det kunde inte vara något annat. Och som sagt ingen ville kolla på det på sjukhusen , det var ju bara lite mjäll som skulle gå bort lixom.. Iallafall, när jag var 11-12 år gammal så fick jag diagnosen psoriasis, vid detta laget hade hela hårbottnen blivit fylld och armar och mage visade tydliga tecken på psoriasis också. Jag minns att jag inte fick någon direkt info på sjukhuset om sjukdommen, De tog lixom förgivet att man visste var det var.. Jag minns också att jag gick som i trans till bilen ifrån sjukhuset. När mamma och jag satt oss i bilen frågade hon hur det kändes. Då började jag storlipa! Dels visste jag inte vad det var för sjukdom och dels kändes de som hel min framtid var borta, ingen kommer tycka om mig, ingen vill vara nära mig osv. Det var då jag beslöt mig för att aldrig säga sanningen - att jag led av en kronisk hudsjukdom - psoriasis

"psoriasis är en sjukdom som är lättare att dölja än att bekänna"

När jag var 13-14 år skaffade jag mig en pojkvän, det var först då jag beslöt mig för att bekänna sjukdommen. Jag kunde ju inte ljuga för någon jag var kär i! :) Då berättade jag om min psoriasis & att det inte smittade. Chockerande nog så brydde han sig inte? Jag hade förväntat mig en reaktion som var större än i kärnreaktionerna! Men det var helt normalt tyckte han, en del har astma, en del har aids, Jag hade psoriasis, so what? Då kände jag för första gången vad härligt allt kändes. Efter det började jag berätta för mina kompisar som reagerade på samma sätt & även ville lära sig mer. En del berättade då för mig att deras mamma/pappa/mormor/farfar också hade det.
Det är först när man bekänner sin psoriasis som en del av en själv,
som man kan lära sig att leva med den!

Jag började behandla mig. Genom gamlingarna i en liten förening i närheten av mig så fick jag reda på att ung med psoriasis fanns. Samma år åkte jag på mitt första sommarläger. Det var helt awsome! Jag träffade andra i min ålder och man bara känner en sådan gemenskap som inte går att förklara! Superkul verkligen !
Det är väl det om mitt liv, Jag tror det är viktigt att man inte kollar på "skräckbilder" på psoriasis direkt när man fått diagnosen utan lär sig mer om den först. Man måste också ha mycket stöd av familj och vänner, Annars hade  jag aldrig klarat det! Med hjälp av ung med psoriasis så lärde jag mig att stå för den jag är -
Amanda Strömberg. Perfekt som jag är, även med psorisasis!
Man kan gärna fråga på sjukhus om mer info om man undrar nått , eller fråga mig här på bloggen. :) Jag kan svara på det mesta, annars suger jag lite på frågan och hittar ett svar :) Hoppas jag svarade på denna frågan, hur mitt liv var med psoriasis m.m..

TAKE CARE, MAKE LOVE NOT WAR!

Hemma igen :D

Har varit en fett nice helg i Sthlm, Hinner inte berätta för jag har ett skitstort SO arbete som ska in imorrn, Jag bloggar om det senare !
Puss på alla läsare :D

STOCKHOLM !

Hinner inte blogga för jag ska till Sthlm !
Hela helgen med ung med psoriasis.
För er som missat det..
Kommer bli fett nice :D
NU GÅR MITT TÅG OM EN HALVTIMME!
Ha det bäst, bloggar på söndag!
PUSS :D

STHLM - Here I come, again (:

All I wanna say is that, they don't really care about us..

Imorgon smäller det :D Sthlm..
Synd att inte Oscar är där,
Elller Rikke, Men Emil finns ju :D
Om ni undrar är det ett typ möte ,
eller kurs i helgen för alla som är...
SEKTIONSANSVARIGA, ;)
Jag blir det i JKPG:s län (:

Vit klänning + smink & ... men håret då ?!

Seriöst år problem med et här med fotograferingen !
Jag vet att jag ska ha en vit klänning plus kofta med vita tights ,
Jag vet how to do the makeup, men..
Fattar inte hur jag ska ha håret ?!
Lockat eller plattat hallå?
Eller normalt? Hjälp mig lixom...
Det sista jag är, är en fjortis..
Även om jag låter som en nu.. xD

FOTOGRAFERING ? :S



Shiet då ska man bli fotad av fotograf sen då ! :o
Kommer ju bli känd för min psoriasis ! xD
Nejmen jag blir verkligen inte bra på bild! Vet inte hur jag vill ha sminket eller vilka kläder jag ska ha ?! Och det blir nu i helgen i Sthlm !! Fatta att jag fick panik när jag fick mailet.. Aja hoppas på det bästa, Jag vill egentligen inte bli otad, jag blir alltid så tjock på kort xD Oh så vill jag inte se ut som en fjortis  (: Men de blir väl kul :)

Shuue !

Idag har varit en slapp dag !
Läst lite i ondskan som vi har läxa i att läsa.
Har typ inte gjort mer.
Har sett att det på psoriasisforbundet.se har kommit nått nytt.
Man får logga in med användarnamn! '
Wiieerd, Jag vet inget om det?
Man ska vara medlem för att logga in.
Jag är ju det. Men har inget användarnamn eller nått?
Eller är jag bara medlem i unge med pso?


Är det 2 olika föreningar?
Ngn som vet ? :D

Bjuder på dom ^^

Langar lite bilder ifrån förra sommaren, Saknar den .. Den var fett nice (: Kolla hur jag var då?! xD

Jag vill ha sommar ! Åh det var så grymt fett nice ! Men skönt att det är vår snart :D

Svar på fråga (:

Hur har din kväll varit ? ^^

Jo, inga frågor är dåliga (:
Min kväll var bra, :)
Jag letade och spelade in lite musik,
I studion o förberedde :)
Messade med Oscar samtidigt.
Vi hade väldigt kul! :D
Kollade på en värdelös film..
GB hade konsert i sollebrunn.
Men jag orkade inte följa med..
:)
Så var min kväll, Åt choklad me ^^

This is my number five ! (:

Idag fyller min lillebror 5 år !
Ett stort grattis till honom ! :)

Såhär såg jag ut på kalaset, ^^



En bild på födelsedagsbarnet måste ju vara med också :D



Utan ett ända tvivel.

Utan ett ända tvivel,
Kall som is i en sommarvind.
Utan ett ända tvivel.
Du får säga vad du vill
Lev ditt liv och lycka till (:

Vad tror ni om att börja med salvor?
Men känns som jag ite orkar..

Han är Lalala som som sommmaren !

Står där utanför min dörr
Och väcker minnerna från förr

Här kommer känslorna igen
Det känns som förra sommaren


Han Är lalala Som Som Sommaren

Här kommer han med som som sommaren

Och pulsen börjar slå kan ni inte förklara
Allting börjar om om om igen
Han är lalala som som sommaren


Han är en längtan utan slut
Han vann mitt hjärta på en minut

Han Är lalala Som Som Sommaren

LÖRDAG!

Pustulös psoriasis

Psoriasis med mängder av små helt sterila varblåsor (pustler) som kan flyta ihop till större områden.Om pustulös psoriasis finns över hela kroppen kan den vara allvarlig.Vet inte om jag mött någon med denna sorten heller? Det vanligaste är ju typ guttat eller plack..


Sommar ..


Jag heter Amanda Strömberg & jag vill ha sommar, sol & kärlek !

FREDAG!

Ljuskänslig psoriasis

Omkring fem till tio procent av de psoriasissjuka har en ljuskänslig psoriasis. Sjukdomen förvärras i solen och drabbar ofta den som har ljuskänslig hud. Jag har nog aldrig träffat någon med ljuskänlig psoriasis vad jag vet..


Kiss - I was made for lovin' you..

Tonight I wanna give it all to you
In the darkness
There's so much I wanna do
And tonight I wanna lay it at your feet
'Cause girl, I was made for you
And girl, you were made for me

I was made for lovin' you baby
You were made for lovin' me
And I can't get enough of you baby
Can you get enough of me ?
In the darkness
There's so much I wanna do
And tonight I wanna lay it at your feet
'Cause girl, I was made for you
And girl, you were made for me

I was made for lovin' you baby
You were made for lovin' me
And I can't get enough of you baby
Can you get enough of me?

Nej jag kan inte få nog aV dig. !

Funderar på att fråga några av medlemmarna inom ung med pso,
Om de vll gästblogga en gång o berätta lite om sig sjävla,
Och vrf de åker på ung med pso.s läger.
Vad tror ni om det ? :)

SOMMAR - 10

Okej , jag fick en sådan sommarkänsla nu,
Bara för jag skrev om sommarlägret ^^
Så tänkte ladda upp en bild på mig,
Från förr,förra sommaren :)
Det var nämligen då jag var på mitt första..
psoläger :)




jAG VÄGRAR ERKÄNNA ATT HANDDUKEN ÄR ROSA!
Eftersom jag HATAR rosa ..


Tack Stephanie

Tack för en fin kommentar, (:
Härligt att folk man inte känner läser bloggen :)
Fast så har de ju varit sen jag började ..
Men det är fortfarande kul o få så mtk uppmuntran :D

random inlägg

Hej,
Har inget speciellt att skriva om , förrutom att jag längtar så grymt sjukt, mega, super, dunder , jättemycket till sommarlägret, har snackat med ett par ompisar denna veckan, bla Kevin, Oscar & paula, och alla tor de kommer bli fett nice ! :D Vi har planerat att göra massa bus. Men det kan man ju inte skriva här efetrsom säkert snubbarna på ung-med-psoriasis läser bloggen och även är ledare på lägret.. Då är det ju kört för oss :D

Jag kan inte beskriva känslan av lycka & glädje.
Gemenskapen och busen på lägrena.
Det är så obeskrivligt kul !
Har lust att bara skrika det högsta jag kan,
Men det hjälper inte, Ingen fattar^^
Man måste uppleva det..  (:
Jag behöver lägrena med ungmedpsoriasis,
jag mår bättre då, Ler varje gång ajg tänker på det :)

Take care. Make love , not war >! :)

TORSDAG!

Plackpsoriasis

Väl avgränsade fläckar som är allt från en till sex centimeter stora. Ofta fjällar huden kraftigt; hudfjällen är stearinliknande och skrapar man på dem så finns en röd hud under som lätt blöder. Det är vanligt att den här typen av psoriasis sitter på knän och armbågar.
Jag har typ sett plack på många och det ser väldigt .. ja ut som psoriasis xD

Jag hade världens underbaraste dröm inatt förresten om ni ville vet. ^^


Oh, Romeo! Where do you have your juliet?

Det finns faktist snygga personer med psoriasis ^^
Bara för man har utslag på kroppen,
betyder det inte att man är ful och äcklig. (:
Så tycker jag men ni kanske tycker annorlunda?
Det är faktist många som blivit tillsammans på psoriasisläger.
I somras var det några gamlingar som sa att de hade
träffats på ett läger i tonåren, Kul enligt mig..
Så vem vet, kanske ni hittar kärleken i sommar?
Kanske på barnens ö på ung-med-psoriasis sommarläger? (:
Det var bara det.. Man kan va söt.
Med psoriasis ^^
Detta är en cirka 2 år gammal bild på mig & min lillebror ^^

ONSDAG!

Invers psoriasis

Psoriasis som sitter i hudveck som ljumskar, armhålor, under brösten, i arm- och knäveck och i underlivet. Invers psoriasis är ofta väl avgränsad, röd och blank och fjällar inte. Okej, Här är ännu en form av den underbara sjukdomen psoriasis... ^^


TISDAG!

Pustulosis Palmoplantaris, PPP

En svårbehandlad form av psoriasis som sätter sig i handflator och på fotsulor. Den yttrar sig i form av sterila varblåsor (pustler). Det är nästan enbart kvinnor som får sjukdomen och många av dem är rökare. Jag vet typ en som har PPP, eller 2. och det är kvinnor båda två :)  Det ser inte riktigt ut som psoriasis med fjäll och så. men de visste ni säkert redan :)

(bild & fakta tagen från psoriasisforbundet.se)

Fråga !

Fick frågan när psoriasistidningen kommer.
Exakt datum vet inte jag.
Men den kommer 6 nr per år.
Så den bör ju komma varannan månad.
Om den kommer den runt den första eller 20 i månaden,
har jag däremot ingen aning om!
Men det är kanske någon annan som vet ? :)

MÅNDAG!

Idag börjar jag med min olika-typer-av-psoriasis-vecka ^^
Här kommer första inlägget :D

  • Guttat psoriasis

En småprickig variant av psoriasis med droppformade hudförändringar som kan spridas över hela kroppen. En vanlig utlösande faktor är streptokockinfektioner, t ex halsfluss. Jag har själv guttat psoriasis bakom öron/hårbotten, armbågar, en del på bröst & mage, samt lite på smalbenen. Det är ganska vanligt med guttat psoriasis, tror jag iallafall. De flesta har det som jag känner med psoriasis :)

 

(Bilden & fakta är tagen från bl.a. psoriasisforbundet.se)

PSO = PSORIASIS (:

"Vad bra att du går ut och berättar om din sjukdom!
Tidigare var den ju ngt skamligt, man försökte dölja sina utslag osv....
Har själv den småprickiga formen av pso....har nog haft det hela livet men fick diagnosen först när jag var 50+
Eftersom ingen i mn släkt har det, så föll det mig aldrig in att det kunde vara pso...ine förrän jag fick ett gräsligt utbrott!
Det är sååå viktigt att folk lär sig var det är och
att det inte smittar....så du gör en stor insats"

Sånt här gör mig glad (: Jag tänkte på det som Siss skrev här att ingen i släkten hade det. Det kan faktist vara så. Forskning visar att upp till man har 4% chans eller , (risk ska jag nog säga) att få psoriasis.. OFTAST så går det i släkten och man ärver sjukdommen men i vissa fall inte :) I många av fallen så hoppar även psoriasis över en generation, Om din farmor har det så kan du får det men inte din pappa tillexempel :) Men man måste ju vara mottaglig för sjukdommen och oftast får man psoriasis i samband med halsfluss, stress eller typ att man mår psykist dålgt .. tyvärr.

Take care :D

Bloggen - a bit booring ^^

Ja den nya frisyren som sagt,  Släng er i väggen wannabe's (;    Och.. ni får vänja er vid suddiga cambilder (:
Insåg att min blogg är fett dryg ibland, Någon ville ha fler bilder. :)
Vi kör lite favoriter i repris :D
Eller vad tkr ni ? (:

Sektionsansvarig i Jönköpings län (;

Slå det om ni kan ? :)
Nejmen det ska bli väldigt kul faktist.
Få vara med och hjälpa till lite,
Jag vet faktist inte jättemkt vad detta innebär.
Typ åka på riksstämman den 10-12 september.
Hjälpa folk och vara typ kontaktperson inom JKPGs län :)
Ska till Sthlm igen den 23-25 april på ett möte ang detta :)
Fett nice . .
Nu har jag varit i Sthlm typ 3 gånger på en månad!
Först Tollare, :) Sen Påsklov, Oh nu denna kursen.
Ska bli kul, Oh jag längtar till sommarlägret nått så grymt! :D
Förresten så kommer det skrivas lite om mig i nästa nummer av:
PSORIASISTIDNINGEN :D
Så ni kan ju läsa lite där om ni vill det ^^
Det handlar mest om denna bloggen men ändå,

Speciellt MR.K kan kolla..
Och se om han lägger märke till nått speciellt ? :)

Take care :D

Frågor och svar:

Jag har fått en del frågor oh så som jag tänkte skriva här så jag inte behöver svara på samma frågor hela tiden utan att ni kan läsa dom :) Men det är jättekul och jättebra att så många frågar och påpekar saker med min blogg ! :D

Fråga från Maria:
Vad är psoriasis egentligen?

Svar: Jo jag kanske inte varit så tydlig med det ? Men psoriasis är iallafall en systemsjukdom som sätter sig i huden och/eller i lederna. Det är typ 250-300 000 i Sverige som lever med Psoriasis och typ 125 miljoner i hela världen! så den  är ganska vanlig. Förut trodde man bara att psoriasis var en hudsjukldom mn de har visat sig att det är mycket mer än så. Det kan finnas en koppling mellan psoriasis och tarm- led- och magbesvär. :) Coolt va? xD Psoriasis är egentligen små eller stora röda fläckar täckta av typ vitt "mjäll" fast det är inte mjäll utan hud. Det blir så eftersom alla typ ömsar hud hela tidn, och vanliga människor gör de typ ganska sällan. Men vi gör det mycket oftare, därför blir det för mkt hud på vissa ställen - fläckarna. Ungefär så är min förklaring av det hela :D xD Man kan fördjupa sig lite mer på psoriasisforbundet.se :)

Sen funderar jag på att ha en "Olika-former-av-psoriasis-vecka" här på bloggen, och varje dag fördjupa mig i en form av psoriasis. Vad tror ni om det ? Kul att så många gillar min blogg!

Take care, Kram Amanda ! :D

Svar till Hanna! (:

Jaadu, jag vet inte riktigt om det är med så många folk från Solefteå/Långsele.
Jag vet att det kommer  folk från Stockholm, Arvika, Uddevalla, Vetlanda

Och en del skåningar med, Men jag vet faktist inte det.

Jag pratade med Therese Backus om detta.
Hon har hand om alla anmälningar och så.
Hon sa att hittills så hade inga därifrån anmält sig.
Men vi vill jättegärna att du hänger på ändå ! :)
Vi behöver fler folk därifrån och någon måste ju börja? :)
Jag tycker personligen att du borde hänga med.
Du kommer få flera vänner tror jag :)

Annars kan du kontakta Therese på  tel: 0855610912

Kram Amanda

Jag är medveten om dålig uppdatering, men det är påsklov! :D

Jajjemen.. Är i Sthlm nu på semester, fett nice.
Tänkte se om det är någon som vet om ung med psoriasis fixar nån kurs eller så här nu?
När jag ändå är här så kanske man kan åka på nåt? (:
Men nu ska jag dra. men..


TAKE CARE :D

Sommarlägret -09

Oh, sitter & kollar på bilderna från sommaren :D
Saknar den, kom gärna i sommar puss !

RSS 2.0