Psoriasis + kärlek ?



Det här är jag & min pojk , Vi har varit tillsammans i lite mer än 1.5 år (: Vi ska såklart inte skaffa barn än men när man blir vuxen vill man väl det, eller ? Fast borde man skaffa ett barn om man har psoriasis? Risken finns ju att ungen får det eftersom psoriasis är ärftligt.. Vill man utsätta sitt barn för den risken? ..
Om jag nu skulle få ett barn skulle risken vara 50 % att ungen fick det också.. Oh om båda föräldrarna har psoriasis är risken 80 % .. Dumt.. Hur ska man göra? Är det bättre att adoptera? Ja det kan man undra.. Själv skulle jag nog inte backa, Man ska trots allt försöka leva ett så normalt liv som möjligt trots sin sjukdom eller hur ? :) Så jag skulle nog eller aa jag ska nog skaffa ungar när jag blir stor ändå.. men det är ju olika..

Vad tycker ni?
Skaffa barn eller inte ?
Varför? (:

7 - 30 år ? :D

Är du mellan 7 - 30 år & har psoriasis?
Du är inte ensam! :)
Det finns en verksamhet som heter Ung med psoriasis, superbra!
De arbetar med att unga människor med psoriasis ska sträcka på sig & inte skämmas, De jobbar med att ung med psoriasis ska få kontakt & möta andra med psoriasis. :) Ung med psoriasis är verkligen en toppengrej!
besök gärna deras hemsida då du kan få veta mer om dem & vad det jobbar med:
www.ungmedpsoriasis.se

Inom ung med psoriasis förbund åker man bl.a. på väldigt roliga sommarläger! Man badar, solar får träffa läkare & ställa frågor, byter behandlingsmetoder, Leker & promenerar spenderar kvällarna framför elden vid havet (: Verkligen jättemysigt! Rekomenderar verkligen dessa läger till alla.. elr ,, vi håller igång ganska mycket, det är mycket skratt och skoj så man bör ju ta med sig lite humor (:
Kommande saker inom ung med psoriasis är :
2010:
11 Februari - kl 18.00-20.30
Föreläsning: Har du psoriasis och vill du veta mer och hur och varför du skall smörja dig?

19-21 mars Kursen Ung med psoriasis,

Kurs för dig mellan 12 och uppåt som nyligen fått diagnosen och som vill veta mer om psoriasis. Plats: Tollare folkhögskola utanför Stockholm <---- REKOMENDERAR STARKT! :D

April - Är du förälder och har ditt barn psoriasis ?
I april kommer vi att erbjuda en kurs (lördag-söndag) för er som har barn med psoriasis. Under helgen kommer du få möjlighet att få veta mer om sjukdomen, behandling, försäkringsfrågor m.m. Ditt barn följermed och får kunskper på sin nivå

9- 30 juni

Klimatvård, Valle Marina (Gran Canaria)


Juli - sommarläger för alla medlemmar i stockholm.

Augusti/September

Riksstämman, alla medlemmar är välkommen
Rriksstämman kommer att vara i Stockholm

29 oktober

Internationella psoriasisdagen
125 miljoner människor har någonting gemensamt - PSORIASIS. Den 29 oktober firas Internationella Psoriasisdagen runt om i världen. Syftet med dagen är att öka kunskapen om psoriasis och förståelsen för hur det kan vara att leva med sjukdomen.

 

För mer info om kurser, tider och platser besök www.ungmedpsoriasis.se

Kram Amanda!

Frågor.. & svar!

Jag fick frågan skickad till min mejl;
Smittar psoriasis? Om inte varför har så många det då?
Svar:
Nej psoriasis smittar INTE! :) Det är en ärftlig sjukdom som man kan utbryta om man t.ex. Stressar eller har en tuff förkylning m.m.. Varför så många har det är väl för att det är ärftligt och i dagens samhälle finns det så mycket som gör att psoriasis kan utbryta lättare. Man kan dock få det utan att det finns i släkten, har jag hört? Men det är bara några få % som drabbas så. Jag vet inte om det stämmer men jag känner en med psoriasis som inte har det i släkten, eller så kan de ju vara så att han har de i släkten, men så långt bak att ingen kommer ihåg det, inte vet jag :)

MEN DET SMITTAR INTE! :)

fråga på! :)
Utan frågor så försvinner bloggen..

Kram Amanda!

Livsstil - psoriasis !

Det är väldigt viktigt att ta hand om sig när man har psoriasis,
käka bra mat, helst inte dricka alkohol, inte stressa! , Motionera mycket!
Detta är såklart viktigt för alla människor, men speciellt de som lider av psoriasis/artrit.
Sjukdommen bryter ofta ut i samband med infektioner, stress & livskriser.
Rökning, övervikt eller missbruk är absolut inte bra!
Det kan påverka sjukdommens förlopp enormt!
Är det någon som har några frågor?
Är det något du vill veta mer om?
Kommentera så ska jag svara så gott jag kan! :D
Kram!

Du är aldrig ensam!

Man hör hela tiden att fler än jag lider av psoriasis,
Men man slutar tillslut att lyssna eftersom, man inte får bevis på det..
Så var det för mig iallafall.. Jag kände ingen annan med psoriasis,
Förutom min farmors bror, som jag antagligen ärvt denna plågan av.. (:
Man blir lätt svag, Man kan må dåligt av sjukdommen och ta ut ilskan på andra personer.
Man kan bli arg för minsta lilla, typ att lillebror inte fällt ner toalettsitsen efter sig , Haha :)
Nejmen ni fattar, man mår väldigt psykist dåligt.
MEN DU ÄR INTE ENSAM! :D JAG LOVAR !!
Jag upptäckte detta år 2008, då åkte jag på mitt första sommarläger med Ung med psoriasis. Det var det roligaste jag någonsin gjort! Man badar med folk som klär av sig i badbyxor och som har dubbelt så stora fläckar som jag själv, Man upplever en sådan gemenskap så det är svårt att sätta ord på det! :) Allt känns så.. Normalt? Man äter mat tillsammans i en matsal, och ser fläckar på kompisens armbågar, men de är inget att skämmas för! Jag rekomenderar verkligen psoriasisförbundets sommarläger! Juste, vet alla vad psoriasisförbundet är? Njaa, läs:

Om psoriasisförbundet

"Psoriasisförbundet är en intresseorganisation för människor med psoriasis och psoriasisartrit. Förbundet grundades 1963 av en grupp psoriasissjuka som ville förbättra behandlingsmöjligheterna och få igång forskning om orsakerna till sjukdomen.

Psoriasisförbundet har ett övergripande mål, att alla med psoriasis och psoriasisartrit ska kunna leva ett bra liv. Därför arbetar vi för ökad satsning på forskning, för bättre vård och behandling och för att skapa kännedom om och förståelse för hur det är att leva med sjukdomen. Arbetet bedrivs bl a genom opinionsbildning och informations- och utbildningsinsatser.

Psoriasisförbundet har ca 19 000 medlemmar. Förbundet har föreningar i hela landet, fördelade i 21 regions- och länsavdelningar och drygt 80 lokalavdelningar"

Mer info finns på: www.psoriasisforbundet.se

Ta hand om er! Oh låt ingen trycka ner er, res dej upp! Va stolt för den du är :)

Att leva med psoriasis..

Att leva med psoriasis är inte alltid lätt,
Speciellt inte i tonåren, tycker jag då..
Man är ganska fixerad i tonåren, Jag har aldrig kunnat vara det på ett sätt.
Jag har aldrig riktigt kunnat bli så "snygg" som jag velat!
Man har kanske gått på stan och hittat en snygg tröja, men wooppss den var svart då skippar man den direkt,
Eftersom då kommer allt fjäll synas på kragen sedan, oh då får man elaka kommentarer som:
- Öh , Du har inte funderat på mjäll schampo?
JOO! DET HAR JAG :D det var lixom det första man testade när man fick se lite vita prickar i håret xD Vad tror en del egentligen, jag vet att det inte rär elakt sagt men, en del tror man är trög & inte gör något åt det..
Man kan heller aldrig sätta upp håret i en snygg frisyr eftersom psoriasisen runt öronen syns då..
Det är mycket man inte vill göra för att slippa sticka ut faktist..

Psoriasis tar tid

"Att leva med psoriasis kan vara krävande, framför allt är det tidskrävande. Det gäller att hitta tid och plats för behandling och rutiner som passar. Det kan kännas jobbigt att behöva avsätta tid för avfjällning, smörjning och solning. bland kanske man vill ta en paus i något man upplever som ett ständigt smörjande, "

- Jo verkligen, ni som ser mig i skolan varje dag har säkert upptäckt att jag går omkring med en vit liten söt mössa ungefär varranan - var tredje dag? Eller hur (: Och det är för att jag åker till Nässjö hudklinik för att de ska smörja in mig med starka salvor som jag inte får själv på recept. Det är väldigt jobbigt för mig och även min familj, eftersom mamma måste köra mig klockan 20 över 7 på morronen till nässjö, Sedan missar jag även massvis med lektioner i skolan. Men som sagt, man kan ju inte heller låta sjukdommen gro igen? ..

Omgivningen är väldigt viktig!

"Även närstående behöver ha kunskap om sjukdomen för att få frågor och eventuell oro besvarad men också för att kunna stödja den som har psoriasis på ett så bra sätt som möjligt.

I vilken mån man accepterar sin sjukdom beror ofta på vilket bemötande man får från omgivningen. Ibland kan omgivningens reaktioner kännas mer besvärande än själva sjukdomen. Det är inte ovanligt att man avstår från badstranden på sommaren och lättare klädsel som shorts och kortärmat för att slippa uppmärksamhet."

Jo, själv gick jag i långarmat hela 7:an, när jag väl tog av mig fick jag ett antal kommentarer; Har du eksem?, Smittar det? Vad är det egentligen för något o.s.v..

Frågor om mig eller sjukdommen psoriasis? Fråga på! Det är därför jag skapat bloggen :)


Flickan med psoriasis,?

Hejsan,
Mitt namn är Amanda Strömberg, 15 år gamal..
Jag fick psoriasis när jag var 10 år men fick diagnosen först när jag blev 12 år.
Vad är psoriasis undrar ni som läser bloggen för första gången?

"Psoriasis är en ärftlig kronisk sjukdom som kan drabba både hud och leder. Den är en av våra vanligaste folksjukdomar. Det finns ca 250 000 personer med någon form av psoriasis i Sverige. Hos drygt hälften av dessa debuterar sjukdomen före 25 års ålder. Psoriasis kommer från det grekiska ordet psora som betyder skorv, klåda eller utslag.

Psoriasis - en systemsjukdom

Psoriasis har länge setts som en hudsjukdom, men sjukdomen har visat sig vara mer omfattande än så. I dag vet vi att psoriasis är en systemsjukdom och att det kan finnas kopplingar mellan psoriasis och ledbesvär, mag- och tarmbesvär, ögonsjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar. Livskvalitetsforskning visar också att många psoriasissjuka upplever att de har nedsatt livskvalitet.

Psoriasis (hud)

Psoriasis i huden karakteriseras av en kraftig nybildning av hudceller. Detta syns som fjällande rodnande torra fläckar på hud och i hårbotten. Psoriasis går i skov och varierar mycket i intensitet och utbredning mellan olika individer. Det finns idag ingen behandling som kan bota psoriasis eller psoriasisartrit. Däremot kan en bra individuellt anpassad behandling ge goda förutsättningar för ett bra liv. Vissa psoriasissjuka har lindriga besvär och kan vara symptomfria under långa perioder medan andra har kontinuerliga besvär av sin sjukdom"

 

Eftersom jag har endast i huden så skrev jag om det. Jag har psoriasis i hårbotten, fläckar på armar/armbågar, smalben,rygg och delar av magen/bröst. Inte så kul ! Men man lär sig leva med det, man måste de :)

Det finns olika former av psoriasis, precis som det finns olika former av cancer, bröstcancer, hurdcancer m.m

Min form, eller vad man ska säga heter:

Guttat psoriasis

En småprickig variant av psoriasis med droppformade hudförändringar som kan spridas över hela kroppen.

Viktigt att veta är att psoriasis inte smittar! Jag känner folk som förlorat både jobb och vänner tack vare sin sjukdom, som inte alls är farlig på något sätt, ganska wierd.. Folk borde vara mer upplysta av sjukdommen, den är mycket vanligare än man tror! Alla känner nog nästan någon som lider av psoriasis... kanske .. xD

Det var allt för denna dagen, hoppas ni följer min blogg med nyfikenhet!

- Amanda Strömberg


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0